Search
  • Siti N

5 ways to achieve healthy skin..


OK this was our topic from IG live yesterday.


Cara untuk kita capai kulit sihat dari usia muda. To those who missed it, saya akan tulis kan balik kat sini what u can do to achieve this.


✅ 1. CONTROL YOUR ACNE




Kulit sihat adalah kulit yang bebas masalah kulit seperti jerawat. Kalau ada pun sedikit. Jadi nak kawal jerawat perlu ada basic skincare yang betul.


Seek professional help if:


🛑 Acne not well controlled with skincare after 6 weeks.

🛑 Jerawat jenis tinggal kan parut lekuk teruk.

🛑 Ada masalah hormon seperti period tidak teratur, berat badan senang naik. Mungkin anda ada PCOS.


✅ 2. CONTROL YOUR PIGMENTATION



PIGMENTASI maksudnya parut hitam, jeragat, atau freckles.


🛑 Jangan tinggal kan sunscreen

🛑 Jangan cuba-cuba produk viral tanpa ilmu yang boleh tinggal kan parut kalau salah pakai.


✅ 3. CEGAH PARUT DI MUKA



Biasanya terjadi disebabkan oleh jerawat.


🛑 Kawal jerawat cepat. Jangan tangguh rawatan,

🛑 Refrain yourself from picking on your acne. Guna acne patch instead.


✅ 4. TREAT YOUR SKIN PROBLEM


Jangan biarkan masalah kulit seperti eczema, rosacea, dan kelemumur kepala melarat.


🛑 eczema boleh buat parut dan kedut


🛑rosacea bila dah teruk sukar nak dikawal


🛑 kelemumur kepala yang teruk boleh buat rambut gugur.




✅ 5. TREAT DULL SKIN


Masalah tona kulit tidak sekata, kusam, dark circle boleh dikurangkan dengan good skincare.


🛑 Exfoliate 2-3x a week.

🛑 Sunscreen di dalam rumah dan luar rumah

🛑 2 ke 3 bulan sekali facial treatments like laser, chemical peeling or microneedling to boost your collagen.


Keep your basic skin minimal and simple. Yang penting ada:

✅ Cleanser

✅ Moisturiser

✅ Sunscreen

✅ Exfoliator


Sekarang ini ada banyak information yang kita boleh cari utk rawat kulit. Tak macam saya dulu-dulu. Pakai je pencuci mak pakai. Kalau orang kata guna air beras elok, saya pun guna. 😂


If I can turn back the time, I wish to see a dermatologist early to control my acne. Bukan biarkan saja. Ada sesetengah advice yang saya dapat dulu "ni sebab ko berangan banyak ni" 😭


Apa lagi advise pelik yang korang pernah dapat untuk masalah kulit. Komen sikit saya nak tau

😆


Boleh follow IG saya @dr_bazilah untuk info lanjut berkait rawatan bagi penyakit di atas dan tips-tips lain.

11 views0 comments